30.10.09

Valaanpyynninkiista 2 -- Ympärisuojelijan liika radikalismi

Tässä videonauhassa näkyy valanpyynia vastustava järjestö nimeltään Sea Shepherd. Sen alus on hyökkämässä Japanin valaanpyyntialuksia. Hyyökkaus tapahutui helmikuun 2007.



Tällaiset väkivaltaiset eli kapinalliset kampailut on oltava välittömästi kielletty. Vaikka haluaisin kunnioittaa erimielisyyttä kysymyksestä, he eivät yhtään arvosta oikeudenmukaisuutta. Toisaalta on huomauttava, että Japanin valaanpyynnistä on tehty kansainvälisen sovittelun, jopa metsästämisen kiintiön mukaisesti.

Valaanpyynninkiista -- Jätä kysymys rauhaan

Nykyinen kiihtynyt kampailu valaanpyyntiä johtavaa Japania vastaan saattaa olla liioiteltu ja väärinkäsitelty alusta alkaen. Todellisuudessa valtaosa japanilaisväkeä ei ole vallanpyynnin puolesta, muttei sitä vastaankaan. Kysymys ei toki heitä kiinnostaa mitenkään tavoin. Toisin kuin uskoteltuna monet japanilaiset eivät syö valalihan arkeissa. Valaanpyynti ei ole Japanin kantakulttuuriperintöä. Joten japanilaiset eivät joutuisi surullisiksi, mikäli valaanpyynnintoiminnan olisi jollain tavalla täysin kielletty. En itse kaipaisi valalihanateriaa. Se ei ole kulttuurivälisten kysymys, tai toisin sanoen, ei täyty osoittaa kulttuurivälisten kysymykseksi.

Toisaalta Japanissa oleskeleekin ihmisiä, joilla ei ole muita elinkeinoja kuin valaanpyyntiä selviytyäkseen elämässään. Uskon, että heillä on perusoikeus valaanpyynnistä, vaikka kohtuullisella tavalla. On myös muistettava, että vain muutamaa valaanlajia on uhattuna sukupuuttoihin. Muun eli ennenimistön valaanlukumäärä on viime aikoina ollut ennallaan tai lisääntynyt. Japanilaiset valaanmetsästäjät tavoittelevat vain näitä lisääntyviä valaanlajia.

Se on toki ympäristöjärjestöjä, kuten Greenpeace, jotka ovat tuoneet esiin kysymyksen juuri omien etunsa hyväkseen. Ne ovat epäilemättä vastuulla aiheuttamaan tarpeetonta kansainvälistä kohua ja japanilais-kulttuurinationalismia, jotka eivät ollut yhtään olennaisia. Ne ovat vastuulla tekemään kysymyksen monimutkaiseksi ilman ratkaisua. Niiden vaatimukset ovat yleensä epäloogisia.

29.10.09

Kesäloma Hiroshimassa 16



Ulkomaalaisille hauska ja tunnettu "solu hotelli". Hotellin kerroksiin on asetettu paljon ykilöllisiä vuoteita, kuten lokeroa. Majoitus maksaa noin 15-20 euro. Tällaiset halvat majoituspalvelut toimivat hyvin ja yleensä kaupunkien keskustassa, jonka kiinteistöhinta pysyy hirveän korekealla.

Oman solun ohella hotellin sisällä sijaitsevat myös yleisösalit, ravintola, kattava ylesökylpyhuone, sähköinen sauna jne. Pääasiakkaat ovat japanilaisia liikemiehiä, joiden pitää nopeasti toimia liikematkalla kaupungin ylimessä. Monet reppumatkaajatkin myös käyvät siellä. Heille vain omat vuoteet riittävät pikkulepöään varten. Hotellin sijainti saa heitä aloittamaan heti liiketoimintaan sekä kuljettamaan sujuvasti toisiin paikkoihin.




Solun sisäpuolella on vuote. On myös laitettu ramppi, pikkutelevisio, radio, sekä herätyskello. Toisin kuin luultua, solussa on hyvin äänieristetty, siis voi rentoutua rauhallisesti. Sisällä kieletään tupakoinnin ja syöminen.




Kansain lentokentäasema 関西国際空港, josta matkustin suoraan Helsinkiin Finnairin lennolla. Terminaalissa näytti tosi vilkkaalta, paljon matkustajia liikkui ja jonotti. Onneksi oman rekisteröinnin ja turvatarkastuksen prosessini sujuivat aika hyvin.


Kuvasarja kesälomastani päättyy tähän! :)

Kesäloma Hiroshimassa 15



Amerikkalainen pikaruokaravintola Kentucky Fried Chickenin (KFC)eteen nousi seisomaan Colonel Sanders-nukke. Herra Sanders oli KFC ravintola-ketjun perustaja. Nyt hän laittoi ylleen yukata 浴衣, japanilaisen perinteisen kesävaatteen. Japanin ruokakulttuuriin vaikuttavat myös länsimaalaiset ruuat. Makkarit ja Starbucks ovat lähes kaikkialla. Ruuan maku on kuitenkin muokattu japanilaisittain.




Nalle Puh äkkiä esiintyi roikkuna naaprimme parvekkeella eräälla päivänaamulla. huomasin sattumalta sen, joka vaikutti nauttivansa auringosta. Japanissa pesutut tavarat yleensä viedään parvekkeelle.

Kesäloma Hiroshimassa 14


Majoitimme Mijajima-saarella sijaitsevassa eräässä hotellissa yön. Hotelli vaikutti vanhalta ja muodollisesti perinteiselta. Sen sisäpuolella kuitenkin näkyi japanilais-ja länsimaalais tyylija.



Kaisekiryori 会席料理, perinteinen japanilaisnen juhlaateria yhdelle henkiölle. ne valmistetaan monilla tavoilla käyttäen monelaisia aineksia.




Sinä iltana hotellinaulassa soitettiin taiko太鼓 japanilaista rumpujaa. Soittaja toimivat päivällä hotellinvirkamiehina, vaikka he nyt vaikuttivat musikkiammatilaisilta.

Kesäloma Hiroshimassa 13



Mijajima-saarella oleskeleekin paljon shika 鹿, eli japaninpeuroita. Ne ovat siellä asuneet pidemmpään aikaan kuin ihmisiä, jotka saapuivat ensikisi saarelle noin 500-600 luvuilla. Mijajiman peuroita pidetään jumalanlähestyjinä. Ne olevat yleensä kivoja vieraijille, mutta samalla pyytävät ruokia (jokin keksi tai pikkuleipä on suosikkeinsa)


Sarvija omistavan peuran yllällä oleva varoituslause lukee "Peura, jonka päällä on sarvija, on vaarallinen (siis PYSYKÄÄ POIS niitä!)." Turvallisesta syystä ihimisiä kohtaan sarvijat yleensä leikätään pois, kun ne ovat kasvaneet.

Kesäloma Hiroshimassa 12


Itsukushima-jinja on shintolainen pyhäkkö Mijajiman saarella Hiroshimassa. Pyhäkkö on rekisteröity Unescon maailmanperintöluetteloon. Pyhäkkö on yksi Japanin suosituimmista turistikohteista, pidetään "Japanin kolmena mahtavina näkyminä."

Tämän kuvan otettiin laivalta, joka kulkee sujuvasti saaren ja Hiroshima rannan välillä. Matka kestä vain 10-15 minuuttia, lyhyt reitti, kuten Helsingin sekä Suomenlinnan välillä. Mijajimalla kävin itse sillon tällöin.



Pyhäkkö sijaitsee rannan edessä. Tämä otettiin laskuveden aikana. Väin paripäivää sitten kävin typhooni siellä, aiheutaen veden nousutta ylimääräisesti, lievästi vahinkoa Pyhäkössä.



Laskuveden aikana voi lähestyä Pyhäkön toriin asti. Uskotaan, että saisit onnen, ja unelmasi toteutuisi, kun kosket Toriin kädellä silloin. Näin paljon turisteja, perheryhmiä, ulkomalaisporrukkia.


Nousuveden aikana. Illalla oli pimeä ja rauhallsta.

Kesäloma Hiroshimassa 11



Hiroshiman kaupungin pohjoisosa keskussairaala, jossa äitini oli yli 20 vuotta työskennellyt sairaanhoitajana. Onneksi koko ajan ollessani fyysisesti kunnossa minun ei tarvinnyt käydä siellä saadakseni hoidon, paitsi kun muutama kerta sain silmieni näötarkastuksen. Äitini lähti eläkkeelle pari vuotta sitten.



Paikallinen peruskoulu ja kenttä, jota kävin lapsena 6 vuotiana kuudetta vuotta. Koulun rakennusten ulkonäkö on hiemän muutettu sekä remontoitu.

Koska kuulun japanilaisväen toiseksi suureen sukupolveen (1971-1974), luokassani oli niin täynnä. Yksi luokka jakautui yleensä 4-5 oppiryhmää tai yksikköä, ja noin 40 oppilasta kummassakin rhymässä. Perukoulussani oli silloin kaikkiaan noin 1,000 oppilasta. Luokkasalilta usein puuttui.

Kolmevuotinen lukiossani oli kuitenkin vilkkain:10-11 ryhmässä, joihin osallistui yli 40 oppilasta. Siis oli siellä yli 1,500 lukiolaista.

Kesäloma Hiroshimassa 10


Vanhempien kotinsa naaprissa oleva sushi ravintola, jossa sushi tiskit kulkevat. "Liikuva" sushi ravintolasta tunnetaan nyt hyvin ulkomaalaisille, vaikka se ei ole japanin perinteinen paluvelutapa. Kävin silloin isäni kanssa minun syntymäpäivänä. Sain ravintolasta kutsukirjeen, jonka mukaan minulle tarjottaisiin synttärit-sushiaateria ilmaiseksi.




Synttärit-sushiateria. Mahtavaa, muttei se riitänyt mulle. Sen ohella tilasin muutaman sushin ottaen tiskit liikuvasta pöydästä.

Kesäloma Hiroshimassa 09 Udon


Zaru-udon ざるうどん on yksi suosikkeista japanilaisista ruuasta, varsinkin kesäaikana. Udon うどん nuudelit valmistetaan ja syödään alkupäräisesti Länsi-Japanissa, mutta se on nykyään levinyt koko Japaniin. Tavanomainen udon ateria syödään kuumakeiton mukana. Kesäaikana udon keitetään ja pannaan kylmä zaru-bambukorilla.

Pikäruoka on tervellistä ja edullistakin. Maksaa noin 300 jeni eli alle 2 euro. Shokkihinta!

Kesäloma Hiroshimassa 08



原爆ドーム Hiroshiman rauhanmuistomerkki sijaitsee kaupungin ytimessä. Rakennus on entinen messuhalli ja on nimitetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Se on yksi härvinäisistä ydinpommin räjähdyksestä selvinneistä rakennuksista.



Rauhanmuiston Puisto 平和祈念公園 oli kutsuttu myös "ground zero" kohteeksi, johon Amerikkalaiset tavoittelivat pudottavansa atomipomminsa 6.8.1945. Vuosijuhla seremonia ydinpommin uhrien muistoksi pidetään tässä puistossa. Vaikka puisto saattaa olla merkittävänä ja suosittuna turistikohteeksi lähennä ulkomaalaisille, minulle se ei ole ollut muuta kuin tuttunut eli "naapuri" paikka. Olin käynyt siellä rentoutumassa ilman tavoitetta.

Kesäloma Hiroshimassa 07


Fukuya福屋-tavaratalon sisällä. Fukuya on vanha hiroshimalainen kauppahuone niin kuin helsinkilainen Stockmann. Tämä 11-kerroksen talo sijaitsee lähellä rautatieasemaa. Aukioloaja on klo 10-20 (kirjakauppa 21 asti, ravintolatilat suljetaan myöhemmin), joka päivä paitsi tiistaisin. Japanissa monen kaupan on tapana toimia viikonloppunakin.


Kahvila Fukuya-talon yläkerrassa. Tykkään katsoa kaupungin maisemaa tästä.

Kesäloma Hiroshimassa 06



Hondoori 本通り on suuri ja vilkas kauppakeskus kaupungin ylimessä. Kaduilla sijaitsee monenlaisia kauppoita, ravintoloita, sekä baareitakin. Kesällä ilmastointi toimii keskuksen sisäpuolella, siis ei tunnu olevan kamalan kuumaa.




Japanilaistyylinen lahjakaupan edessä. Näin monia ulkomaalaisia turisteja siellä.

Kesäloma Hiroshimassa 05



Kesäaamun maisemat perhehautausmaalta. Näytti erittäin kauniilta ja rauhalliselta.



Hautakivit, jotka kuuluvat äitini linjan sukulaisille. Japanissa nykyään ruumit poltetaan. Kivojen alle asetettaan pelkkä muutamia maljakoita, joiden sisällä on luutuhkia. Isovanhemmani "nukkuvat" tässä kuvassa vasemmalla olevan hautauskivin alla. Kävin itse perhehautausmaalla ensimmäistä kertaa noin kolmeen vuoteen, vaikka äitini puolestaan käy säännöllisesti lähes joka kuukausi. Hän ei kuitenkaan ole kovin uskonnollinen. Minusta hautausumaan vierailu on yksi yleisista japanilaisista perinteistä ja kulttuuritavoista.

Kesäloma Hiroshimassa 04



Eräällä aamupäivällä matkustin äitini kanssa maalle, jossa sijaitseekin äitini vanha, perheen omakotitalo. Siellä ei kukaan nyt asu, sillä äitin vamphemmat olivat jo kuolleet, kaikki sesaruksensa olivatkin lähteneet pois ajat sitten. Lapsena olin itse käynyt talossa useita kertoja, yleensä vuosittain etenkin kesälomina aikoina. Jolloin vierailivat myös meidän isoperheemme kuuluvat jäsenemme mm. serkkujani.

Riisi on tärkeä ravintokasvi. Kesäaikana näin riisin kasvavan kovin nopeasti kunnolla tavalla. Kodimme edessä oleva riisipelto (myös meille kuuluva)näytti erittäin mahtavalta, kauniilta vihreältä. On limpimaisemani. Illalla sammakot huudahtavat ympäri riisipeltoa. Kuulosti vähän melukkalta, silti tuntuu jääväni rauhallisemmaksi.

Kesäloma Hiroshimassa 03



Vanhempieni omakotitalo. Täsmälleen sanottuna vanhempieni omistama nykyinen koti, sillä me asuimme yhdessä aikaisemmin muussa vaikka naapuripaikassa, joka sijaitsee parin minuutin päässä.

Vanhempieni siirtyivät asumaan tänne yli 10 vuotta sitten. Olin myös asunut väliaikaisesti yhdessä luonansa toista vuotta ennen lähtöäni Suomeen.

Kesäloma Hiroshimassa 02



Ootagawa太田川-niminen valtajoki, joka sijaitsee aika lähellä kotoamme. Tämä naapurijoki matkustaa pitkään, saapuu lopuksi Setonaikai-sisämerelle kaupunginkeskustan kautta. Kuvassa kaukana näkyy myos Ootagawan siltä. Tulvi joskus sattuu trooppisen hirmumyrskyn tullaessa, vaikka asunnon alue on hyvin suojeltu ja turvassa. Lastena isäni kanssa kävin silloin tällöin joella kalastamassa. Tovereideni kanssa myös kävin pelaamassa jotain siellä.

Synnyi ja olin kasuvanut juuri täällä ympärialueella.

Kesäloma Hiroshimassa 01

Kesään vuonna 2007 palasin Hiroshimaan Japaniin lomaillen pariksi viikoksi. Tässä näytetään osa muistokuvaani paikallisesta arkielämästä.



Hiroshimalaisen Fukuya 福屋-nimisen tavaratalon yläkerroksessa olevasta kahvilasta näkyy Hiroshima-kaupungin ydinkeskusta, lähellä kaupungin rautatieasemaa. Tämä kahvila on yksi lempipaikastani. Hiroshiman kaupungissa virtaan kaikkiaan seitsemää jokea. Sanotaan, että kaupungin maisema muistuttaisi myös kanavia Amsterdamia, Hollantia.

Aloitetaan!

Tavoittelen ensisijaisesti suomen kirjoittamistaitoni parantamista. Haluaisin myös käyttä blogini muistiinpanokseni. Kirjoitan mielipidettäni ja palautettani ajankohtaisista asioista, vaikka mielipiteeni voi muuttua ajan kuluessa.

Osa kirjoitustani on siirretty ja päivitetty vanhasta blogistani.