30.10.09

Valaanpyynninkiista -- Jätä kysymys rauhaan

Nykyinen kiihtynyt kampailu valaanpyyntiä johtavaa Japania vastaan saattaa olla liioiteltu ja väärinkäsitelty alusta alkaen. Todellisuudessa valtaosa japanilaisväkeä ei ole vallanpyynnin puolesta, muttei sitä vastaankaan. Kysymys ei toki heitä kiinnostaa mitenkään tavoin. Toisin kuin uskoteltuna monet japanilaiset eivät syö valalihan arkeissa. Valaanpyynti ei ole Japanin kantakulttuuriperintöä. Joten japanilaiset eivät joutuisi surullisiksi, mikäli valaanpyynnintoiminnan olisi jollain tavalla täysin kielletty. En itse kaipaisi valalihanateriaa. Se ei ole kulttuurivälisten kysymys, tai toisin sanoen, ei täyty osoittaa kulttuurivälisten kysymykseksi.

Toisaalta Japanissa oleskeleekin ihmisiä, joilla ei ole muita elinkeinoja kuin valaanpyyntiä selviytyäkseen elämässään. Uskon, että heillä on perusoikeus valaanpyynnistä, vaikka kohtuullisella tavalla. On myös muistettava, että vain muutamaa valaanlajia on uhattuna sukupuuttoihin. Muun eli ennenimistön valaanlukumäärä on viime aikoina ollut ennallaan tai lisääntynyt. Japanilaiset valaanmetsästäjät tavoittelevat vain näitä lisääntyviä valaanlajia.

Se on toki ympäristöjärjestöjä, kuten Greenpeace, jotka ovat tuoneet esiin kysymyksen juuri omien etunsa hyväkseen. Ne ovat epäilemättä vastuulla aiheuttamaan tarpeetonta kansainvälistä kohua ja japanilais-kulttuurinationalismia, jotka eivät ollut yhtään olennaisia. Ne ovat vastuulla tekemään kysymyksen monimutkaiseksi ilman ratkaisua. Niiden vaatimukset ovat yleensä epäloogisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti