4.11.09

Hokusai - vakoilutaiteilija!?



Katsushika Hokusai 葛飾北斎 (1760-1849)on yksi japanilaisista tunnetuista puupainotaiteilijasta. Ylle esiintyvä kuva on hänen tekemä nimeltään "36 näkymää Fuji-vuorelle." Hänen aidot teoksensa olevat mieletön kalliita.

Toisin kuin hänen teoksiansa, Hokusain elämästä ei ole yhä riittävästi selvitetty. Vahvistamaottojen tietojen eli huhujen mukaan hän oli toki toiminut vakoojana palvellen salassa Tokugawa-shogunin keskushallitusta. Hokusain henkilöllisyyttä tunnistetaan harvoin ja ristiriitaisin. Koko elämässään hän oli vaihtanut oman nimensä ja nimimerkkinsä noin 30 kertaa (sen vuoksi onhan vaikea tunnustaa aitoiksi muutamat teoksensa). Lisäksi Hokusai oli muuttanut usein lähinnä 93 kerran eri puolella maata, mikä oli siihen aikaan erittäin harvinaista monille tavallisille japanilaisväille, jotka olivat kiellettyja lähtemästä vapaasti omista asuinkuntoista.

Nämä asiat voisivat saada selville, miksi Hokusai oli suorittanut taiteilijana paljon puupainokuvia, joiden kuvausten yksityiskohdatkin näyttivät olevan tarkkuudessa. Sanotaan, että hän oli työskennellyt valvontajana havainnoissa saadakseen paikallisia tietoja kameran kuvien sijaan puupainokuvilla. Taiteilijana sai myös suhteellisen vapaasti liikkua ympäri maata. Hoksain teokset ovat siis vakoilukuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti