10.11.09

Sukupuutto uhkaa Japania

Vuodenvaihteessa julkistettujen tilastojen mukaan Suomen väestömäärä on edelleen kasvanut. Nyt massa on asunut lähes 5.3 miljoona ihmistä, joista osa on maahan tullut ulkomaalaisia. Kattava Suomeen vielä mahtuisi lisää.

Toisin kuin Suomea, Japanin väestömäärä on pudonnut, ja sitä odotetaan välttämättä laskea alas huolestuttavalla vauhdilla. Erään tilastojen ennusteen mukaan noin 500 vuoden kuluttua eli vuonna 2500 japanilaisväestömäärä voisi olla pelkkä 150,000 (nykyisin heitä on noin 125 miljoonaa). Huonoksi skenaarioksi kuvitellaan, että japanilaiset etniset aikovat "häivytä" maasta seuraavaan tuhanteen vuoteen mennessä.

Japani on myös ikääntynyt nopeasti, nopein teollisuusmaiden keskuudessa. Vuoteen 2050:een mennessä joka neljännes japanilaisista on yli 65 vuotta vanha (muuten minäkin kuuluu juuri tähän ikäryhmään). Kaukaisessa tulevaisuudessa "sukupuuttoihin menevät" japanilaiset ei voisi nähdä missään muualla kuin vain museoissa eläinten täyttämisikseen.

Yksi ratkaisusta taitaa olla houkutella Japaniin ulkomaalaisia, joiden työvoimien avulla kantaväestön synnyttävyys nousee. Japanissa maahanmuuttopolitiikka kuitenkin on jäänyt pitkään keskustelematta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti